KalleAaltonen "Yhdet puheet"

Lokkipoliitikot

  • Lokkipoliitikot

Lahtelaiset vasemmistotaiteilijavaltuutetut vetivät näköjään herneet nenään, kun kehtasin julkisesti kummastella Salpausselän kisojen vapaalippu-sumutusta. Etelä-Suomen Sanomissa kerrotiin tylysti, kuinka vapaalippuja ei anneta Lahden kaupungille ja kuitenkin kotiini tulleessa kirjeessä Lahden kaupunki niitä tarjoaa minulle, koska olen kaupunginvaltuutettu. Monella päättäjällä tuntuu olevan nyt tarve puolustella vapaalippujaan - edellämainitun kaltainen "läpinäkyvyys" ei heitä huolestuta. 

Kerrottuani tästä lippuasiasta julkisesti Facebook-sivuillani, mm. Vasemmistoliiton valtuutettu Elisa Lientola katsoi ilmeisesti aiheelliseksi haukkua minut Facebookin Lahti-ryhmässä "öliseväksi perussuomalaiseksi populistiksi." Elisaa varmaankin vituttaa erityisesti se kun toin noiden vapaalippujen yhteydessä esiin sen, että haluan lakkauttaa myös valtuustokortin, jolla pääsee ilmaseksi, tai parin Euron korvauksella erinäköisiin konsertteihin, teatteriin yms. ja olen tästä jättänyt myös valtuustoaloitteen.

Tuon kortin tarpeellisuutta perustellaan mielestäni huonoilla argumenteillä, jotka ei kestä tarkempaa tarkastelua. Vielä vähemmän uskon tuon kortin tarpeellisuuteen työvälineenä, kun sain sen lakkauttamista puoltavan aloitteeni jälkeen kuulla jopa julkisesti kriittisesti teatteriin ja kalliiseen kaupunginorkesteriin suhtautuvilta lahtelaisilta kaupunginvaltuutetuilta mm. seuraavankaltaisia vihaisia kommentteja:

 

"Saavutetusta eduista ei luovuta!"

 "Se on palkanlisä!"

 

Jo lähtökohtaisesti, erityisesti näiden vasemmistolaisten taiteenystävien, tuntuu olevan mahdotonta käsittää sitä faktaa, että jos näihin heidän näyttelyihinsä ja teatteriin yms. halutaan ihmisiä niin, että ne olisivat oikeasti kannattavia, tulisi koko tuote olla kunnossa.

Tähän koko tuotteeseen sisältyy itse "tuotteen" lisäksi myyntityö, markkinointi, asiakaspalvelu, jne. Väitän, että teen pitkässä juoksussa paljon enemmän hyvää esim. taiteelle ja kaupungille, kun en käy noissa mielestäni "lahjuksina" tarjotuissa tapahtumissa ilmaiseksi ja ole niiden puolella sitten päätöksiä tehdessäni, koska koen menettäväni jonkun edun itseltäni. Tulen niihin tapahtumiin kyllä sitten, kun tapahtuma on tarpeeksi houkutteleva.

Mikäli tämä on liian markkinakeskeinen lähestymistapa, niin sitä voi tehdä aina kuten monet pienten urheilulajien harrastajat, eli käy normaalisti töissä ja kustantaa tällä harrastuksensa - itseasiassa tiedän ammattilaisurheilijoita, jotka tekevät pariakin työtä, jotta heillä on varaa harrastaa valitsemaansa lajia. He eivät siis koe yhteiskunnan olevan velvollinen rahoittamaan harrastustaan - en tiedä miksi esim. joku taiteilija, jonka työt eivät myy tai kiinnosta yleisöä, kuvittelee olevansa heitä parempi ja tärkeämpi ihminen harrastuksineen.

Ja kun ihan rehellisesti puhutaan, niin kuinka moni ihan oikeasti uskoo puolueettomaan ja rehelliseen päätöksentekoon, jos päättäjällä maistuu suussa vielä edellinen ilmainen lounas ja seuraava on jo mielessä. Sitä voi toki yrittää uskotella itselleen ihan mitä vaan, mutta joku raja siinäkin miten vitun tyhmänä muita pitää - vaikka sen sitten tekisikin jalosti esimerkiksi kansan taiteesta saamat terveyshyödyt mielessä.

Päättäjänä toimiessani valitsen itse tapahtumat joihin osallistun ja joita tuen. Maksan myös itse pääsylippuni tapahtumaan johon osallistun - enkä vähiten siitä syystä, että haluan tukea niiden toimintaa muutenkin kuin vain läsnäolollani. Näin myös esimerkiksi kaupunginorkesteri, taidenäyttely tai vaikka alasarjoissa pelaava jalkapallojoukkue ovat samalla viivalla kun teen päätöksiä ja peiliin katsoessa näen jotain muuta kuin haaskalinnun nimeltä lokki. Eli reilupeli kaikille - myös niille joidenka tapahtumiin ei ole valmiita poliittisia kytkyjä.

 

Ps. Yrittäjänä olen tukenut rahallisesti mm. kesäteatteria, lasten musiikkiesityksiä, erityisryhmien liikuntatapahtumia, paikallista pienempää jalkapallojoukkuetta, voimailu- ja kamppailulajitapahtumia - vaikka näistä en useasti uskonut sen kummempaa vastiketta rahalle saavani. Joten en nyt itseani minään varsinaisena kulttuurivihaajanakaan pidä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Myös valtakunnan tasolla merkittävä asia. Jos "tuote" ei kiinnosta maksavaa yleisöä, sitä pitää tukea yhteiskunnalta kerätyin verovaroin. Lasten sairaalaan ei riitä verovarat, ammattitaiteeseen riittää kyllä.

Jokaisen kunnan pitää myös tukea hymyssä suin vasemmistolaistaustaisia taiteijoita ja taiteilijaryhmiä. Vaikka kaikesta muusta jouduttaisiin tinkimään.

Aikanaan omalle kohdalle sattunut kummallisin esimerkki oli Vantaalla jaettu avustussumma tanssitaiteilijalle, joka haki ja sai velkaiselta kaupungilta rahaa kattamaan Lapin matkansa kulut. Lapin matkalla oli tarkoitus tutkia valon olemusta tanssiteosta varten. Avustussumma myönnettiin tottakai.

Käyttäjän ElisaLientola kuva
Elisa Lientola

Kalle hyvä, en puolustanut omaa oikeuttani ko kutsuihin.. Mielestäni on läpinäkyvämpää tuoda esiin asia ja kertoa julkisesti näkökulmani, siitä mikdi en nöe tösdä suurta ongelmaa, kuin olla hiljaa. Jokainen valtuutettu päättää itse miten kutsut ja valtuutetun kortin edut käyttää. Mikäli teet päätöksiä koskien jotakin toimintaa, olisi suotavaa, että olet toimintaan tutustunut. Oma viitekehykseni on vapaan taiteen kentän puolella ja tiedän hyvin kuinka vaikea päättäjiä on saada tutustumaan toimintaan edes pintapuolisesti ja kuulemaan asiantuntijoita. Jos heidän pitäisi vielä kutsuttuna maksaa tulemisestaan, epäilen että edes ne muutamat eivät toiminnasta olidi tietoisia. Oli asia mikä hyvänsä, ei päätöksiä pitäisi tehdä pää pussissa. Sinuun en ole koskaan törmännyt musdään kulttuuritapahtumassa, edes ilmaisessa.
En millään jaksa uskoa että kukaan olisi politiikassa mukana lippuetuja saadakseen. On tärkeää että valtuutetut ja lautakunnan jäsenet käyvät tapahtumissa itse katsomassa mikä on toiminnan laatu ja vaikuttavuus. Siksi meitä kutsutaan. Tottakai tapahtumien järjestäjät pitävät toimintaansa tärkeänä ja ovat siitä ylpeitä, haluavat näyttää kuinka toimivat, mutta mistä valtuutettuna saat relevanttia tietoa muutoin kuin itse tutustumalla?
Valtuustossa on 59 valtuutettua, joiden lisäksi lautakuntien jösenet ja varavaltuutetut saavat kutsuja, minä parin muun valtuutetun ohella avoimesti puolustin tuota hirveää vääryyttä.

Tapasi nostaa ihmisiä tikunnokkaan ja myrskyjä vesilasiin itseäsi nostaaksesi on populismia.

Toimituksen poiminnat